Sosyolojideki belirli konuların detaylı incelenmesi.
Bir eğitmenin gözetiminde, bir veya daha çok ilgi alanının incelenmesi. Dönem sonunda araştırma taslağının sunumu.
Bir eğitmenin gözetiminde, bir veya daha çok ilgi alanının incelenmesi. Dönem sonunda araştırma taslağının sunumu.
Kitle iletişim araçları ile bilgisayar temelli iletişimin temel sosyal bilim teori ve kavramlarıyla incelenmesi. İletişim ve bilgi teknolojilerinin siyaset, ekonomi, kültür ve toplum arasındaki etkileşimleri nasıl şekillendirdiğinin sosyal bilim kavramları kullanılarak irdelenmesi. Temsil siyaseti, toplumsal hareketler, eşitsizlikler, duygular, ve devlet gibi olgular ile medya ve iletişim araçları arasındaki ilişkinin sosyal bilim yöntemleriyle incelenmesi.
Bedeni biyolojik bir olgu olarak ele almak yerine, onun toplumsal güçler tarafından şekillendiriliş süreçlerine odaklanır. Ele alınacak konular arasında şunlar yer alır: Bedenin sosyal inşası, bu sosyal inşanın bedenin deneyimlenme şekli üzerine etkileri ve beden ile tüketim kültürü, teknolojik gelişmeler ve sağlık sistemindeki değişiklikler arasındaki ilişkiler. Bu gelişmelerin yaşlanan, sakatlanmış, cinselleştirilmiş ve ırksallaştırılmış bedenler üzerindeki etkileri irdelenir.
Sosyal bilimlerde kullanılan niteliksel araştırma yöntemlerinin incelenmesi. Özellikle, katılımcı gözlem, mülakat teknikleri, not tutma, toplanan bilgilerin etnografik belgelere dönüştürülmesi. Derste öğrenilen yöntemler ışığında bir araştırma projesi kurgulanması ve yapılması. Niteliksel araştırma yöntemlerinin teorik ve etik boyutları.
Bilim ve teknoloji üzerindeki çalışmaların temel kavram ve tartışmalarına giriş. Bilim ve teknolojinin toplumu, toplumun da bilim ve teknolojiyi karşılıklı olarak şekillendirmesi üzerine eğilir. Toplumsal ve beşeri bilimler kaynaklı disiplinler arası çalışmalardan yola çıkarak felsefi (bilim ve teknolojiyi nasıl tanımlayabiliriz?), sosyolojik (bilim ve teknoloji, toplumsal cinsiyet ve ırk gibi kavramlarla nasıl bir ilişki içindedir?), tarihsel (bilim ve teknolojinin tarihsel gelişimi bugünkü durumlarını nasıl etkiler? Geçmişteki tartışmaların önemi nedir?) ve politik (iktidar, bilim ve teknolojinin pratiğini nasıl etkiler? Bilim ve teknoloji demokratik olarak nasıl kontrol edilmelidir?) sorular üzerinde durur.
Asya'nın belli başlı ülkelerinde on dokuzuncu yüzyıldan günümüze değin yaşanan ekonomik, toplumsal ve siyasal değişimlerin karşılaştırmalı ve tarihsel bir perspektifle incelenmesi. Kapitalizm, modernleşme, sömürgecilik, milliyetçilik, sosyalizm, kalkınmacılık ve neoliberalizm temalarının Çin, Hindistan, Japonya, (Kuzey ve Güney) Kore ve diğer ülke deneyimlerine referansla tartışılması.
Marksizm, Faşizm, Liberalizm ve Sosyal Demokrasi gibi ideolojileri inceler. Aynı zamanda Avrupalı ve Avrupalı olmayan ülkelerdeki milliyetçilikleri karşılaştırır.
Göçün temel sosyolojik boyutlarının sunulması ve tartışılması. Göçün nedenleri, göçmen tipolojileri, uluslararası göç teorileri ve göç hareketlerinin sosyo-ekonomik sonuçlarının ele alınması. Göç sosyolojisi ile yakından alakalı ırk, sınıf, etnisite, toplumsal cinsiyet, diyaspora oluşumu, ulusaşırılık, kimlik ve aidiyet, entegrasyon ve sosyal dışlanma gibi kavramların analiz edilmesi.
Dijital oyun çalışmalarını ele alır ve bir mecra olarak video oyunun ortaya çıkışını tarihsel olarak inceler. Oyun çalışmalarını teorik olarak araştırır, özellikle şu konulara odaklanır: video oyun teorisi, ekonomi politik ve mekan, video oyun emeği, ırk, toplumsal cinsiyet, cinsellik, tasarım ve yazılım, küreselleşme, pedagoji, direniş, estetik ve araştırma metodları.
Amerikan, Fransız, Rus, Küba ve İran devrimleri karşılaştırarak sosyal devrimlerin oluşumundaki faktürler ve süreçler incelenir.
Eğitim sistemi ile mevcut toplumsal eşitsizliklerin yeniden üretimi arasındaki ilişkiyi inceler. Sosyal hareketlilik, tabakalaşma ve toplumsal yeniden üretim ile eğitim arasındaki bağlantılara odaklanır. Sosyal sermaye, meslek olarak eğitimcilik, okul terk, mesleki eğitim ve yüksek öğretim ele alınan konular arasındadır. Etnisite, sınıf ve toplumsal cinsiyet dinamiklerinin eğitim ile etkileşimini ele alır.
Siyasal iktidarı, siyasal değişimi ve siyasal kurumların tarihsel gelişimini ele alır. Devletin toplumsallığını ve devlet-toplum ilişkilerini eleştirel açıdan inceler.
Psikolojik süreçlerin kültürel bağlamda incelenmesi. Kültürler arası yaklaşımdan birey ve aile, bilişim, sosyal davranış, örgütsel davranış ve çalışma değerleri.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika toplumlarında global bağlantılarla güncel siyaset. Bölgeye ve özellikle Ikinci Dünya Savaşı sonrası yakın tarihine alternatif bakış açıları. Yurttaşlık, haklar, ulusal kimlikler, din, toplumsal cinsiyet, göç, sosyal hareketlilikler, kalkınma ve şehir dönüşümleri üzerine diskurlar ve pratikler.
Sosyolojideki belirli konuların detaylı incelenmesi.
Sosyolojideki belirli konuların detaylı incelenmesi.
Bir eğitmen gözetiminde, SOCI 390 dersinde ortaya çıkan araştırma taslağı üzerinde çalışma; araştırmayı sunuma veya yayına uygun bir makaleyle sonlandırma.
İstatistik, regresyon analizi, anket yöntemleri gibi nicel yöntemler uygulamalı bir şekilde elen alınır. Ders boyunca, öğrenciler gerçek nicel veriler kullanarak, yöntem konusunda yetkinlik kazanırlar. Araştırma ve yayın etiği.