Anonim ortaklıklarda organlar, yönetim organı konsepti, yönetim kurulu ve diğer yönetim unsurlarının ayrıştırılması, yönetim organının yapısı, yönetim kurulunun vazgeçilmez yetkileri, yönetim yetkilerinin devri.
Dersin açıldığı dönemde içeriği açıklanacaktır.
Araştırmalarına yönelik prezentasyonlardır. ikinci yıl master öğrencileri kendi tezleri ile ve ilk yıl master öğrencileri kritik literatür araştırmları ile tamamlarlar.
Tıp Fakültesi 1. sınıf ve İngilizce Hazırlık sınıfındaki Tıp Fakültesi öğrencileri için, sağlık bilimleri ve sosyal bilimlerin kesişimini öğrencilerle buluşturmaya yönelik seminer serileri yer almaktadır. Sağlık ve toplum etkileşiminin özel olarak ele alındığı oturumlar düzenlenmektedir. Bu seminerlerin temel hedefi sağlık, hastalık ve hekimlik uygulamaları hakkında farklı disiplinlerin perspektifinden deneyimleri ve çeşitli örnek durumlar hakkında farkındalık yaratmak, öğrencilerin bilgi düzeyini arttırmak ve hekimlik pratiğinde sağlığın sosyal ve kültürel belirleyicilerin rolünü bireysel ve toplumsal düzeyde tanımlayabilmelerini sağlamaktır. Her seminer 1 saat sürecek olup, öğrencilerin devamlılığını gerektirmektedir. Öğrenciler devamlılıklarına göre “başarılı veya başarısız” olarak değerlendirileceklerdir.
Tıp Fakültesi 1. sınıf ve İngilizce Hazırlık sınıfındaki Tıp Fakültesi öğrencileri için, sağlık bilimleri ve sosyal bilimlerin kesişimini öğrencilerle buluşturmaya yönelik seminer serileri yer almaktadır. Sağlık ve toplum etkileşiminin özel olarak ele alındığı oturumlar düzenlenmektedir. Bu seminerlerin temel hedefi sağlık, hastalık ve hekimlik uygulamaları hakkında farklı disiplinlerin perspektifinden deneyimleri ve çeşitli örnek durumlar hakkında farkındalık yaratmak, öğrencilerin bilgi düzeyini arttırmak ve hekimlik pratiğinde, sağlığın sosyal ve kültürel belirleyicilerin rolünü bireysel ve toplumsal düzeyde tanımlayabilmelerini sağlamaktır. Her seminer 1 saat sürecek olup, öğrencilerin devamlılığını gerektirmektedir. Öğrenciler devamlılıklarına göre “başarılı veya başarısız” olarak değerlendirileceklerdir.
Bu genel değerlendirmede Tıp Fakültesinde 2. yıl süresince ele alınan tüm ders materyeli kapsanacaktır. İçerik çoktan seçmeli sorular, kısa metin türü sorular ve görsel materyelden oluşacaktır. Güncel tıp bilimlerine multidisipliner yaklaşımlar ile temel ve klinik problemlerin integrasyonuna özellikle vurgu yapılacaktır.
Ökaryotik hücrelerin morfolojisi, makromoleküller,hücre organelleri, membranlar ve membran transportu, biyolojik moleküller, enzimlerin yapı ve özellikleri, prokaryotik hücreler, kök hücreler, hücre metabolizması, karbohidrat ve nükleotid metabolizması, metabolizmanın genetik bozuklukları, biyoistatistik ve epidemiyolojinin temel kavramları, tıpta elektrik-elektronik cihazlar, hücre ve hücresel bağlantıların biyofiziksel özellikleri.
Bu genel değerlendirmede tıp fakültesinde 2. yıl süresince ele alınan tüm ders materyeli kapsanacaktır. İçerik çoktan seçmeli sorular, kısa metin türü sorular ve görsel materyelden oluşacaktır. Güncel tıp bilimlerine multidisipliner yaklaşımlar ile temel ve klinik problemlerin integrasyonuna özellikle vurgu yapılacaktır.
Bu genel değerlendirmede tıp fakültesinde 3. yıl süresince ele alınan tüm ders materyali kapsanacaktır. İçerik çoktan seçmeli sorular, kısa metin türü sorular ve görsel materyalden oluşacaktır. Güncel tıp bilimlerine multidisipliner yaklaşımlar ile temel ve klinik problemlerin integrasyonuna özellikle vurgu yapılacaktır.
Bu genel değerlendirmede tıp fakültesinde 3. yıl süresince ele alınan tüm ders materyeli kapsanacaktır. İçerik çoktan seçmeli sorular, kısa metin türü sorular ve görsel materyelden oluşacaktır. Güncel tıp bilimlerine multidisipliner yaklaşımlar ile temel ve klinik problemlerin integrasyonuna özellikle vurgu yapılacaktır.
Sağlık ve Hastalık Antropolojisi"ne giriş. Öğrenciler çeşitli sosyal ortamlarda biyomedikal uygulamaları araştırma ve değerlendirme yaklaşımı olarak etnoğrafya yöntemini inceleyeceklerdir.
Normatif etik kuramlarının, temel etik kavramlarının tanıtımı ve günlük hayatta ve tıp alanında karşılaşılan etik problemlerin analiz ve değerlendirilmesindeki kullanım yöntemlerini içermektedir.
Günlük hayatta eleştirel düşünmeyi kullanma, değerlendirme becerilerinin geliştirilmesi. Rasyonel düşüncenin önemli bir parçası olan argüman kavramıyla tanışıp, değişik tezler içeren bilimsel veya günlük hayatla ilgili metinlerin argümanlarının çıkartılıp, değerlendirilmesi. İyi düşünme yetisine engel olabilen temeli kötü olan argümanları, iyi argümanlardan ayırabilmenin yöntemleri.
Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların hakları gibi çok kapsamlı iki kavramın evrimini felsefe ve etik açılarından ele almak. Dersin amaçları: eşitlik, hakkaniyet, adalet, ayrımcılık, baskı, cinsiyetçilik, kültürel görecelik, haklılık ve haklar gibi önemli kavramları incelenmesi ve netleştirilmesine katkıda bulunmak; insan hakları açısından toplumsal cinsiyetler arası eşitliğin önemine dair temel bir anlayış geliştirilmesini sağlamak; son olarak, toplumsal cinsiyetin günümüzdeki durumunu, kadınların insan haklarının güçlenmesini sağlayan uluslararası tarihsel, hukuki ve normatif gelişmeler ışığında tartışmak.
Bu genel değerlendirme Hemşirelik Yüksekokulunda 1. yıl süresince ele alınan tüm ders materyalini kapsamaktadır. İçerik çoktan seçmeli sorular, kısa metin türü sorular ve görsel materyalden oluşacaktır. Güncel tıpta multidisipliner yaklaşımlar ile sağlığı koruma ve geliştirmeye yönelik hemşirelik girişimlerinin integrasyonuna özellikle vurgu yapılacaktır.
İnsanın yapısı ve doğası, hücrenin işlevsel yapısı ve hücre biyokimyası, insan gelişim kuramları, profesyonelleşme kriterleri, hemşirelik mesleğinin gelişimi, aile merkezli ve hümanistik yaklaşım, iletişimi etkileyen etmenler, sağlık, sağlığı algılama, sağlığı koruma ve geliştirme kavramları, sağlık eğitimi, sağlık hizmetlerinde örgütlenme, sağlığa sosyolojik yaklaşımlar, demografi ve epidemiyoloji.
Bu ders; cinsellik ve üreme ile rol ilişkileri kavramları altında yer alan konuları içermektedir. Cinsellik ve üreme; Üreme sisteminin anatomi ve fizyolojisi, üreme sağlığı ve cinsel sağlık, üreme hakları, güvenli cinsel yaşam, cinsiyet eşitsizlikleri, temel etik kavramlar ve cinsel sağlığa ilişkin etik sorun kümeleri, Rol İlişkileri; hemşirelik süreci, hemşirelik sınıflama sistemleri, örgütlenme ve mesleki örgütler.
Sağlığı etkileyen çevresel faktörler, mikroorganizmalar ve sınıflandırma, kas ve iskelet sisteminin anatomi ve fizyolojisi, güvenlik ve korunma yönünden risk altında olan çocuk ve bireylerin özellikleri ve önlemeye yönelik girişimler, şiddet tipleri ve etkileyen faktörler ve önlenmesi.