Genel seçmeli dersler Koç Üniversitesinde açılan tüm dersler içinden alınır.

PHYS 524 / TEK-MOLEKÜLLERİN OPTİĞİ
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Optik mikroskop ilkeleri. Mikroskopi yöntemleri. Boya moleküllerinin foto-fiziği. Floresansın uyarılması ve gözlemlenmesi. Düzlemsel ara-yüzeyler civarında dipol ışıması. Foton-sayma analizleri. Floresans korelasyon spektroskopisi. Floresans rezonans enerji transferi (FRET). Düşük sıcaklıklarda optik spektroskopi. Yarı-iletken nano-kristaller. Metal nano-parçacıklar.

PHYS 525 / FOTONİK MALZEME VE AYGITLAR
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Fotonik gereçlerin ve aygıtların özelliklerinin ve uygulamalarının incelenmesi: yarıiletkenler; foton algılayıcıları, ışık veren diyotlar, ışık algılayan düzeneklerde gürültü; yönbağımlı ortamda ışık yayılımı; Pockels ve Kerr etkileri, ışık kipleyicileri, diyelektrik dalgakılavuzlarında elektromanyetik dalga yayılımı , dalgakılavuzu dağılımı; doğrusal olmayan optik gereçler, ikinci doğuşkan üretimi, Raman çeviricileri.

PHYS 526 / FEMTO-SANİYE LAZERLERİ VE OPTİK
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Lazerlerden piko-saniye ve femto-saniyelik pulslar elde etme tekniklerinin tekrarı. Etken ve edilgen kip kilitlenmeleri. Doyurulabilen soğurucular. Ana denklem. Kerr mercek kiplerinin kilitlenmesi teorisi. Lineer olmayan ve dispersif ortamlarda çok-kısa pulsların ilerlemesi. Çok-kısa pulsların ölçüm ve karakterizasyonu. Femto-saniye lazerlerinin spektroskopik, tıp ve sanayi uygulamaları.

PHYS 527 / KARMAŞIK DİNAMİK SİSTEMLER
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Rasgele dolaşım problemleri ve olasılık kavramları. Polimer teorisi, kendini-dışlayan dolaşım ve biyolojik polimer modelleri vurgusuyla temel istatistiksel mekanik kavramları: topluluklar, serbest enerji, entropi, ölçeklenme. Düzensiz sistemlerin etkileşim modelleri olarak ağlar ve bu sistemlerde faz geçişleri. Dinamik olgular: Ana denklem (Örnek: rasgele dolaşım ve ağların büyümesi), Langevin denklemi ve genellemeleri, kaos ve düzen.

PHYS 590 / SEMİNER
Sınıf: Kredi: 0Önkoşul:

PHYS 595 / YÜKSEK LİSANS TEZİ
Sınıf: Kredi: 0Önkoşul:

PHYS 695 / DOKTORA TEZİ
Sınıf: Kredi: 0Önkoşul:

TEAC 500 / ÖĞRETİM DENEYİMİ
Sınıf: Kredi: 0Önkoşul:

Mezuniyet öncesi derslerde ders verdirerek yüksek lisans öğrencilerine tecrübe kazandırılır. Öğrencileri temel konuları anlamaları güçlendirilir ve ilgili bilgilerini uygulamaları ve iletişim sağlamaları sağlanır.

CAMM 517 / HÜCRE KÜLTÜRÜ
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Bir hücre kültürü laboratuvarının işleyişi, özellikleri, laboratuvarda dikkat edilmesi gerekenler, karşılaşılan sorunlar ve bunların çözümleri. Ders pratik uygulamaları içermektedir.

CAMM 601 / İLERİ BİYOKİMYA I
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Bu ders, birincil literatüre dayalı keşif, moleküler mekanizmalar ve anabolik ve katabolik yolların derinlemesine bir tartışması olacaktır. Ayrıca metabolik yollarla ilgili çeşitli bozukluklar da tartışılacaktır.

CAMM 602 / KRONİK HAVA YOLU HASTALIKLARININ PATOGENEZİ
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Bu ders, normal akciğer ve hava yollarının anatomi ve fizyolojisi ile beraber kronik hava yolu hastalıklarının patogenezi ve fizyopatolojisini öğretmeyi amaçlar. Normal akciğer ve havayollarının yapısı, fizyolojisi genel hatlarıyla işlenecek, kronik hava yolu hastalıkların kliniği hakkında kısa bilgi verilecektir. Altta yatan hastalıklar, solunum yollarında inflamatuar değişiklikler ve akciğer parankimi; sinyal yollarındaki değişiklikler, gen ifadesi, transkripsiyon ve protein sentezi tartışılacaktır. Dersler etkileşimli tartışmalar ve sunumlarla yapılacaktır.

CAMM 604 / HÜCRESEL VE MOLEKÜLER İMMÜNOLOJİ I
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Bu dersin amacı moleküler ve hücresel immünolojinin temel kurallarının ayrıntılarıyla öğretilmesidir. Ders güz döneminde işlenen CAMM 604 numaralı “Cellular and Molecular Immunology - 1” dersinin, allerji ve tümör immünolojisi gibi özelleşmiş konuları kapsayan ayrıntılı bir versiyonudur. Öğrenciler programlanmış her konu için bir sunum hazırlayacaklar ve ders her bir konunun tartışılmasıyla etkileşimli olacaktır. Öğrencilerin değerlendirilmesi sunumlardaki performansları ve tartışmalara katılımları temelinde yapılacaktır.

CAMM 605 / HÜCRESEL MOLEKÜLER İMMUNOLOJİ II
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Bu dersin amacı hücresel ve moleküler immünolojinin temel prensiplerini ayrıntılı olarak öğretmektir. Hücresel ve Moleküler İmmunoloji-I'in (CAMM 604) gelişmiş versiyonudur ve alerji, tümör immünolojisi gibi özel bağışıklık sistemi mekanizmalarını kapsayacaktır.

CAMM 606 / KATI TÜMORLERDE TÜMOR MİKROÇEVRESİ II
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Katı tümörlerin çoğu önemli miktarda stromal doku içerir. Pankreas duktal adenokarsinomu gibi aşırı durumlarda, tümör stroması tümör dokusundan daha fazla olabilir. Bu stromal dokunun hastalığın başlamasında ve ilerlemesinde bir engelleyici olmadığı araştırılacaktır. Kanser-stroma etkileşimleri, tümör oluşumunu, anjiyogenez, tedavi direncini ve muhtemelen tümör hücrelerinin metastatik yayılımını etkiler. Bu nedenle, tümör stroma hedefi kemoterapi ile birlikte, pankreas kanseri tedavisi için umut verici yeni bir seçenektir. Bu derste, aşağıdaki konuları derinlemesine tartışacağız: 1) Kanserojenezin erken basamaklarını tespit etmek için stromal aktivite nasıl kullanılabilir? 2) Sürekli hücre dışı doku oluşumunun ve birikmesinin anjiyogenez ve doku perfüzyonu üzerindeki etkisi nedir? 3) Stroma terapi direncini nasıl etkiler? 4) Stroma'nın tümör hücrelerinin metastatik yayılımına etkisi nedir? 5) Tümör stroma tümörünü lokal olarak sınırlama fonksiyonlarına da sahip mi?

CAMM 607 / MOLEKÜLER BİYOLOJİ ve TEKNİKLERİNE GİRİŞ
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Bu ders moleküler biyolojinin temel kavramlarına ve araştırma laboratuvarlarında yaygın olarak kullanılan uygulamalara bir giriş yapmak için tasarlanmıştır. Vurgu, DNA ve RNA yapısının analizi, DNA replikasyonu, transkripsiyon ve translasyonun biyokimyası olacaktır. DNA ve RNA izolasyonu, jel elektroforezi, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR), DNA sıralaması gibi temel moleküler biyoloji yöntemleri ele alınacaktır. Akış sitometrisinin temel prensipleri ve kullanımı bu derste ele alınacaktır.

CAMM 609 / İLAÇ TEPKİLERİNİN FARMALOJİKAL ANALİZİ
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

İlaçların biyolojik sistemlerde etkilerini nasıl gösterdiğini anlamak ve ilaç tepkisini ölçmek, ilaç keşfi sürecinin ayrılmaz parçalarıdır. Bu derste amaç, alıcı teorisini tanıtmak ve temel yöntem ve uygulamaların uygulanmasına izin vermektir. Kursun sonunda öğrenciler ilaç yanıtının farmakolojik bir analizini yapabilecektir.

CAMM 611 / KARACİĞER FİBROZİSİN EPİGENETİK VE GENETİK DÜZENLEMESİ
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Karaciğer fibrozisi, kalıcı karaciğer hasarı sonucu ortaya çıkan kronik karaciğer hastalığınaeşlik eden ilerleyici bir klinik durumdur. Karaciğer fibrozisi ekstraselüler matriksproteinlerinin birikmesiyle karakterize edilmiştir. Bu ders matris jeneratör hepatik stellathücrelerinin genetik ve epigenetik regülasyonuna odaklanacaktır

CAMM 612 / GENETİKTEN DÖNÜŞÜMSEL GENOM BİLİMİNE
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Merkezi dogma, protein yapısı, fonksiyonu ve enerji metabolizması üzerinde durularak hücresel fonksiyonun altında yatan biyokimyasal süreçlere odaklanılır. Ayrıca, hücre zarları, hücre içi bölmeler ve hücre iskeleti dahil olmak üzere belirli organellerin işlevi ve bu yapıların hücre sinyali ve mitoz gibi işlemler üzerindeki ilgisi geniş kapsamlı olarak ele alınacaktır. Son olarak, yukarıda belirtilen hücresel süreçlerde işlevsizliğin nasıl hastalıklara neden olduğu ve bunların güncel yeni tedavi seçenekleriyle birlikte ilerleyişinin tartışılması. Öğrenciler ayrıca hücresel sistemleri araştırmak ve analiz etmek için kabul edilen metodoloji hakkında genel bir fikir sahibi olacaktır. Öğrencilerin, ders içeriği yoluyla edinilen bilgilere dayanarak bir sunum hazırlamaları beklenir.

CAMM 613 / HÜCRESEL VE MOLEKÜLER TIPTA ARAŞTIRMA METODLARI
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Bu ders öğrencilere hücresel ve moleküler tıp alanında seçilmiş yöntemlerde deneyim kazandırma amacını gütmektedir. Bir teorik ders ve hemen sonrasında yer alan, ona entegrepratik deneysel uygulamalardan oluşmaktadır. Katılan öğrencilerin her aşamasını yapacağıpratik deneyler, modern biyokimyasal ve moleküler biyolojik yöntemlerin ve deneyselyaklaşımların öğrenilmesine olanak verecektir. Kapsanan makromoleküller proteinler ve DNA'dır. Kullanılan yöntemler; Makromoleküllerin saflaştırılması, kromatografi, jel elektroforezi, protein miktar tayini, antikorların uygulanması, bakterideki plazmidlerin yayılması, plazmid DNA'nın izolasyonu ve karakterizasyonu, genlerin memeli hücrelerine sokulması ve hücrelerde protein ifadesinin gözlenmesi.

CAMM 614 / HEPATİK İNFLAMASYON VE FİBROZ
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Karaciğer fibrozisi, devam eden karaciğer hasarından kaynaklanan kronik karaciğer hastalığına eşlik eden ilerleyici bir klinik durumdur. Karaciğer fibrozu, hücre dışı matris proteinlerinin birikmesi ile karakterize edilir. Bu ders hepatik enflamasyon ve fibrozis mekanizmalarına odaklanacaktır.

CAMM 690 / DOKTORA SEMİNER DERSİ
Sınıf: Kredi: 0Önkoşul:

Bu ders kredisiz olup, disiplinlerarası tüm programlardan öğrencilerin katılımını sağlayarak öğrenciler arasındaki bilimsel etkileşimi artırmayı ve öğrencilerin sunum becerilerini geliştirmeyi hedefler. Yapılan çalışma ve araştırmaların, danışman öğretim üyesinin rehberliğiyle belirlenen teknikler çerçevesinde topluluk önünde sunumu ve soru cevap kısmından oluşan seminer dersi dönemsel olarak notlandırılır.

CAMM 695 / DOKTORA TEZİ
Sınıf: Kredi: 0Önkoşul:

Bu ders kredisiz olup, danışman öğretim üyesinin, öğrencinin tez çalışmalarını değerlendirdiği bir derstir. Danışman öğretim üyesinin rehberliğiyle belirlenen tez konusu üzerinde yapılacak olan çalışma ve araştırmaların tümünü kapsar ve danışman öğretim üyesi tarafından dönemsel olarak notlandırılır.

GSHS 501 / ARAŞTIRMA ETİĞİ/MEDİKAL VE BİYOETİK
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Biyomedikal araştırmalarda etik ilkeler,deney hayvanları ile yapılan çalışmalarda etik,insan ve hasta hakları,klinik araştırmalarda etik,yayın etiği konularında uluslar arası ve ulusal örnekler ve ilkeler sunulacaktır.

HSGN 501 / FİZYOLOJİK SÜREÇLER VE HEMŞİRELİK DEĞERLENDİRMESİ I
Sınıf: Kredi: 3Önkoşul:

Hücrenin normal fizyolojik süreçleri ve hastalık durumunda ortaya çıkan belirti - bulgularin hücre düzeyinde incelenmesi; hücre, hücre çoğalmasının genetik kontrolü ve kanser; homeostazis; stres fizyolojisi ve hastalık, hücre hasarı ve adaptasyonu, hücre membran fizyolojisi, asit–baz denge ve dengesizlikleri, sıvı- elektrolit denge- dengesizlikleri